Hybridvarmeanlæg

Hybridvarme er ern kombination af et gasfyr og en luft til vand-varmepumpe. Når vinden blæser eller solen skinner, sørger varmepumpen for både opvarmning og det varme vand. Gasfyret bruges kun 10-20 pct. af året, når elprisen er meget høj, eller det er rigtig koldt udenfor, og til at sikre temperaturen på det varme vand.

Større bygninger

For ejere af større bygninger, energirådgivere og bygningsadministratorer i boligselskaber eller kommuner er der grund til at se nærmere på mulighederne med hybridvarme. En hybridvarmeløsning kan med fordel bruges i fx skoler, idrætshaller og boligbebyggelser med en varmecentral. Det kan være et ældre varmeanlæg med gas- eller oliefyr, der trænger til udskiftning, eller et nyt gasfyr, der kan opgraderes ved at koble en varmepumpe på.

Mindre bygninger

Boligejere og installatører bør se på mulighederne for en hybridvarmeløsning, som i nogle tilfælde kan være et godt alternativ til en ren varmepumpeløsning i boliger og mindre bygninger.

Fordele

 • Samspil
  En af fordelene ved et hybridvarmeanlæg til en større eller mindre bygning er, at varmepumpen og gasfyret arbejder tæt sammen. Varmepumpen klarer langt det meste af energiforsyningen, og gasfyret leverer varme til de få meget kolde dage og til det varme vand året rundt.
 • Energibesparende
  Med to fleksible varmekilder i et system, der leverer varmen bedst og billigst, er hybridvarmeløsningen både effektiv, energibesparende og økonomisk fordelagtig. 
  Læs mere om økonomien (link).
 • Klimavenlig
  Med en hybridløsning kan du reducere dit CO2-aftryk, blive mere grøn og forbedre bygningens energimærke. På sigt kan du få en helt grøn varmeforsyning, idet gasfyret bruger biogas, og varmepumpen bruger strøm fra vind og sol. Se figuren nedenfor for udviklingen frem mod 2040.