Luft til vand varmeanlæg

Et luft til vand varmeanlæg er et velegnet alternativ til jordvarmeanlæg. Installationen er både billigere og enklere end andre grønne energikilder. Installationen af et nyt anlæg kan oftest udføres på få dage og tager dermed langt kortere tid at få implementeret i boligen end eksempelvis jordvarmeanlæg. Systemet består af en indedel og en udedel. De to dele forbindes med rør og bør placeres i nærheden af hinanden for at undgå at nedsætte effekten af opvarmningen

Hvordan virker et luft til vand varmeanlæg?

Et luft til vand varmeanlæg får sin energi fra den omkringværende luft. Ved temperaturer helt ned til -25 grader kan energi fra luften omdannes til opvarmning af boligen. Varmesystemets udedel indeholder et kølemiddel, der opvarmes af luften ved hjælp af en ventilator, der trækker frisk luft til sig. Den indbyggede varmepumpe sørger derefter for at sende denne varme videre til boligens varmesystem gennem systemets indedel. Herfra kan huset benytte varmen til både radiatorer, gulvvarme og varmt vand

Placering og larm

En ting, mange bekymrer sig om ved installation af et luft til vand anlæg, er støjniveauet. Systemet passer sig selv og kræver ikke særligt vedligehold. Udedelen med ventilatoren vil kunne høres, men det typiske støjniveau er tilsvarende en ganske almindelig opvaskemaskine og altså ikke af en kaliber, der bør genere hverken ejer eller nabolag. Det anbefales dog at undlade installation udenfor soveværelsesvinduer for en sikkerheds skyld.

Luft til vand anlæg er ofte brugt til helårs- og større sommerhuse som erstatning for olie-, gas eller elvarme. Det er en varmekilde, der bidrager langt mindre til CO2-udledningen end de øvrige nævnte varmekilder. Installation kræver dog, at dit nuværende varmesystem, herunder eventuelle radiatorer, gulvvarme mm., er klar til det. For ældre systemer kan det kræve udskiftning af nogle elementer inden installation af det nye anlæg.

Hvad koster et luft til vand varmeanlæg?

Et luft til vand anlæg varierer i pris blandt andet baseret på husets størrelse, isoleringsgrad, udformning samt type af varmepumpe. Ofte vil etableringsprisen for et standardsystem ligge omkring 70.000-130.000 for et hus på ca. 100 kvadratmeter.

Ligesom ved et jordvarmeanlæg vil et luft til vand varmeanlæg koste lidt i strøm, da det kræver strøm at sende varmen ind i huset. Anlægget vil dog kunne producere helt op til 5 gange så meget energi, som det får fra luften. Derfor vil helt op mod 80 % af energiforbruget blive produceret gratis af naturens egne kræfter. Da et anlæg lever i op mod 20 år, vil det kunne tjene etableringsprisen ind flere gange i sin levetid.