Brug for en hånd under forbrugeren, når der investeres i varmepumper

Virksomheder og private husejere, der vil have installeret varmepumpe, er meget overladt til sig selv. 

Der er brug for en hånd under dem, så de får sikkerhed for, at de vælger den rigtige løsning.​

Vælg den rigtige løsning

Det fastslår Peter Wagner Holst og Steffan Carlsson Lohff samstemmende. De er medindehavere af henholdsvis HighLow Pressure ApS i Føvling og BC Energiservice ApS i Sdr. Omme og har begge mange års erfaring med rådgivning og installation af varmeanlæg inden for jordvarme, luft-til-vand og luft-til-luft. De to indehavere finder det derfor naturligt at give udtryk for deres meninger sammen – og påpege nogle åbenlyse “mangler” på markedet for varmepumper.

– Vi kan ikke kraftigt nok opfordre virksomheder og private husejere, der overvejer at investere i en varmepumpe, til at tænke sig godt om. Og tænke sig mere om end mange af dem, som allerede har købt varmepumpe, nok har gjort, siger Peter Wagner Holst og suppleres af Steffan Carlsson Lohff:

– Vælger man en dårlig løsning, er der kun én til at betale for den økonomiske konsekvens heraf – forbrugeren selv. I form af en ny varmepumpe og hele udgiften til en sådan forfra.

Installatørernes kvalifikationer

Det, som det hele først og fremmest handler om, er kvalifikationerne hos installatørerne af varmepumper. Eller mangel på samme.

– Et 14 dages kursus er alt, hvad der kræves, for at man kan kalde sig varmepumpeinstallatør. Det har skabt et stort useriøst net af installatører. Over for dem står vi andre, som har en uddannelse inden for VVS på fire år, inden for installation på to år og inden for køl på fire år. Dertil kommer en fireårig maskinmesteruddannelse, som flere af os har. Vi har således hele paletten af kvalifikationer, der skal til, og begge firmaer har de nødvendige autorisationer og certificeringer på alle områder. Ydermere har en del af os arbejdet med varmepumper siden 1980´erne, fortæller Peter Wagner Holst.

Steffan Carlsson Lohff siger videre:
– Man kan sige, at vi – med et nyt begreb – er faglærte akademikere. Det betyder, at vi ikke arbejder ud fra det ubevidste. Undskyldningen i dag for al dårligt udført arbejde er, at “vi gjorde det ubevidst”. Vi gør tværtimod vores arbejde bevidst, da vi altid udfører individuelle beregninger og dokumenterer, hvorfor vi foreslår den enkelte løsning.

Ønsker uafhængig kontrolfunktion

Helt overordnet er det mangel på kontrol, der skaber usikkerhed på markedet for varmepumper, understreger de to firmaejere. Der er intet sikkerhedsnet under forbrugerne, påpeger de.

– Vi ønsker at få en uafhængig kontrolfunktion, der kan sikre, at alle, som køber varmepumpe, får en god oplevelse og bliver glade brugere. Det er et ønske, vi deler med alle seriøse installatører af varmepumper, tør jeg godt påstå, siger Peter Wagner Holst.

Han og kollegaen tilbyder rådgivning omkring valg af det rigtige anlæg, der i alle tilfælde er en individuel løsning. Ikke to forbrugere har præcis samme behov. Derfor er man nødt til at vide, hvilke vilkår og forudsætninger der er i spil hos den enkelte forbruger, før man giver et tilbud.

– Vi tager gerne en uforpligtende snak omkring fordele, ulemper og muligheder. Der er fordele og ulemper ved enhver løsning, men i alle tilfælde er vores løsninger gennemtestede, kvalitetssikrede og ikke mindst langtidsholdbare. Løsningerne bygger på beregninger af, hvor der optages mest energi, i luften eller jorden, og hvor der kan afsættes mest energi, i radiatorer eller gulvvarme. Ud fra det finder vi den rigtige type varmepumpe. Og vi giver 100 pct. garanti for, at vores beregninger holder, siger Peter Wagner Holst, og Steffan Carlsson Lohff fortsætter:

– Hvis en installatør skal sikre sig, at lovgivningen og Danske Standarder overholdes, er man nødt til at kigge individuelt på hver eneste sag. Derfor er det en god idé for forbrugeren at vælge en ISO 9001-certificeret installatør, som arbejder systematisk og ensartet med tingene, og som i kraft af certificeringen må hjælpe med reparationer og vedligehold af varmepumpen, når først den er monteret.

Installationen er vigtig

De to firmaer tilbyder desuden en sikker og funktionel installation af varmepumpen, hvilket Peter Wagner Holst har denne kommentar til:

– Det er en forudsætning for, at den holder i mange år. Og efterfølgende tager vi vare på service og vedligeholdelse og sørger for, at økonomien forbliver i top og uden ubehagelige overraskelser for forbrugeren. Installationen er vigtig, og er den ikke udført rigtigt, risikerer man, at varmepumpen går ned efter blot tre-fire år. Eller bliver frostsprængt. Det har vi set flere eksempler på. Derfor har installationen højeste prioritet hos os. Vores opfordring til forbrugeren er: Få det nu lavet rigtigt!

En anden opfordring fra de to lyder: Gå langt uden om abonnementsløsninger ved anskaffelse af varmepumpe.

– De binder forbrugeren på hænder og fødder og kan især blive dyre, hvis boligen skal sælges i abonnementets løbetid, slutter Steffan Carlsson Lohff.

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Find vores kontaktoplysninger herunder.

HighLow Pressure ApS

Fællesmarksvej 10, 6683 Føvling

Klik her for rutevejledning

CVR: 42871222

Kontaktoplysninger

Telefon: 26 82 91 35

Peter Holst: pwh@highlowpressure.dk

Henrik Trabjerg: HT@highlowpressure.dk

Telefontider

Mandag - fredag: 08.00 - 16.00

Lørdag og søndag: lukket

Problemer med varme anlæg? Træffes 24/7